2016. március 4., péntek

Tengen Toppa Gurren-Lagann

Történet

Hogy a Föld nevű bolygón járunk-e vagy sem, számomra nem derült ki, mindenesetre az emberek elég faramuci körülmények között élnek, konkrétan a föld alatt. A felszínt egy másik faj uralja, vagyis fajok, mert mindenféle kinézetű, állati lények is akadnak köztük. A humanoid egyedek tulajdonképpen száműzöttként sínylődnek, nem merik "felásni" magukat a kék ég alá. Azazhogy egyvalaki mégis ezen töri a fejét: Kamina, a nagydumás, nagymenő srác, akinek végtelen önhittségében sikerül is a dolog. Egyben magával rántja barátját, Simont, és közösen lelnek rá egy robot fejére, amit elneveznek Lagann-nak. Ennek segítségével már képesek felvenni a gyengébb ellenfelek ellen a harcot, majd később meglesz a "torzó-robot" (Gurren) is. A fejet Simon, a testet Kamina vezérli teljes összhangban. Később rábukkannak egy emberekből álló alakulatra, kiderül tehát, hogy nincsenek egyedül a felszínen. Az ellenség azonban egyre nagyobb hullámokban támad, és fel kell venniük a kesztyűt.


Szereplők

Simon a főszereplő, aki nagyon erősen emlékeztetett az Accel World főszereplőjére, bár annyira azért nem idegesítő, és nem is annyira pancser. Nem mentes azonban a bénázásoktól, és hajlamos a depresszív reakciókra is, ha valami nagyon nem sikerül. Szóval Simon kicsi is, pufi is, izgulós is, de persze épp ezért szerethető.
Kamina épp az ellentéte. Túlteng benne az önbizalom, mindig mindenbe fejest ugrik, nem ismer félelmet, és ügyes is. Természetesen a magas, izmos srácot nem vetik meg a nők (azaz konkrétan egy nő), de a párkapcsolatok terén azért még neki is van mit tanulnia.
Yoko a harmadik fő karakter, a kötelező eye-candy. A vörös hajú, melltartót és kisgatyát hordó csaj a felszíni alakulat fő harcosa és mesterlövésze. Igazi harcos típus, de azért nőből van. Valamint a szemlegeltetés fő forrása a sorozatban.
Nia is fontos, ő a felszínt uraló királynak a lánya. Apja a szemétre vetette porontyát (szó szerint), Simonék megtalálják, és így a naiv bakfis hozzájuk csatlakozik. Túl sok minden nem mondható el róla, de szerencsére nem annyira jellemzik azok az erőltetett klisék, amik a hasonló hercegnő-figurákat az animékben.
Van még Rossiu, aki egy föld alatti szektából csatlakozik hőseinkhez. Ő, ahhoz képest hogy nem főszereplő, elég jól árnyalt, érdekes jellemmel megáldott karakter. Aztán ott van Leeron, a homokos gépész, és Lordgenome, a gonosz uralkodó.


Stílus, hangulat, konklúzió

Ez egy nagyon lightos, nagyon színes, és olykor nagyon harsány produkció. Nem hiányzik a baromkodás sem, ez minden epizódnak szerves része. Továbbá megvannak a villantós jelenetek, de erre túlzottan nem mennek rá. Van szerelem, vannak komoly hangulati elemek, néha felmerülnek elgondolkodtatóbb kérdések, szóval nem csak a hatásvadászatról van szó, de az akciók azért kellően látványosak, és általában nélkülöznek minden realizmust. Amikor 200 gép jön Simonék ellen, ronggyá lövik őket, aztán 10 perccel később mégis ők győznek, és semmilyen lényegesebb szereplőnek nincs semmi baja, az ugye nem túl valid.
Érdekesek voltak a megjelenítési formák a figuráknál. A rajz nagyon szép tud lenni, de olykor teljesen elnagyolt - láthatóan szándékosan. A felszínen uralkodókat igazából nem értettem, hogy ők micsodák, mert vannak teljesen emberiek (mint például Lordgenome), de van például egy teknős és krokodil keverékére hajazó parancsnok, meg van egy madár-csávó is, akinek tyúk-katonák (!) lesik kívánságait. Vicces egy másik parancsnok robotja is, aminek tűsarkú lábai vannak. Nia szemei se semmik, mert konkrétan rózsaszín VIRÁG-alakzat (!) van bennük, de a legdurvább Simon egyik bajtársa, aki egyszerűen egy stilizált bohócként van megrajzolva. Ezt a csókát én mindig óriási szemekkel bámultam, nem tudtam felfogni, hogy ez mi akar lenni. Ott van például a tökéletesen kidolgozott Yoko, és mellette áll egy piros orrú, karika szájú, csíkos pólós, pár vonallal megrajzolt skicc. Valaki itt nagyon mókás volt.
Az anime 27 részes, és úgy láttam, ezt egybe számolják, pedig olyan, mintha két évad lenne. A 15. részben Simon két perc alatt elintézi a főgonoszt, és ezzel egy korszak lezárul. A 17-ik részben 7 évvel később folytatódik a történet, és Kamina városában (igen, Kamináról nevezték el a várost, aki a 8. részben életét veszti... hupsz, spolier) minden szép és jó. Persze innentől újabb problémák bukkannak fel.
A Tengen Toppa Gurren-Lagann egy jó kis sorozat, a saját külön bejáratú hibáival, de aki eredetiségre vágyik, ne itt keresgéljen. Teljesen tipikus anime, annak minden elemével. Még a kötelező strandolós rész is megvan. Apropó, kiborulok attól, hogy minden anime sorozatban el kell menni a szereplőknek a tengerpartra, csak azért, hogy a nőket megnézhessük bikiniben. Itt külön röhögni lehet azon, hogy Yokonak a hétköznapi szerelése konkrétan kisebb, mint a fürdőruhája...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése