2016. június 12., vasárnap

A halállabirintus bajnoka

Írta: Ken Beuden, Daniel Fiander, Jared Milne, Brad Schofield, Andrew Wright
Eredeti cím: Deathtrap Dungeon 3
Eredeti/magyar megjelenés: 1985/1992
Illusztrálta: Lakatos István
Fordította: FireFox


Design

Undorítóan jó a borító, engem mindenesetre rabul ejtett. A csókos szájú, színpompás varangylény sok-sok vidámságot ígér a labirintusban, a narancs betűk pedig nosztalgikus érzéseket keltettek bennem. Gondolom, utóbbival is a régi Halállabirintusra akartak utalni.


Illusztráció

Nos, nos, hogy is mondjam. Sokféleképp megközelíthető a könyvnek ezen része, de az egészen biztos, hogy teljesen egyedi alkotásokról van szó. Igaz, kissé túl minimál, illetve gyakran átmegy a „mesekönyv 3 éveseknek” kategóriába, és persze az sem jó jel, ha olykor a „legendás” Sárkányvár titka grafikák jutottak eszembe, de a hangulatot egész jól megteremtik. Azért tényleg lehet szemezgetni a sok gyöngyszem között, például a barlangi ghoul (198.) etióp kisgyerekként van jelen, a goblin (220.) Batka Manóként, a vadember (176.) pedig láthatóan egyfajta Iron Maiden rajongó. Jó, abbahagyom, mert napestig lehetne sorolni a viccesebbnél viccesebb képeket. Vannak azért olyanok is, amiket bírtam, például a hobbitot, és annak szobrait (244.), vagy a gonosz manót a sötétben (395.). Összességében inkább bájosak és poénosak az illusztrációk, ezzel azonban jelentősen enyhítenek a történet sötétségén. Nem biztos, hogy ez volt a cél, de ha igen, akkor szuperül sikerült. Amúgy a könyv nem rendelkezik eredeti rajzokkal..?


Háttértörténet

Lássuk, mit hozott össze az öt író (Öt író? Minek? Miért? Hogyan?). Megint valami bérharcosok vagyunk, és hallomást szerzünk az előző Halállabirintus bajnokáról, aki még Carnusst is megölte, ezáltal megkapva annak Vér-szigeteki birtokait (szóval saját magunkról hallunk, skizofrén feeling). Igazából ennyi az egész, a bevezető nagyon rövid, erre aztán tényleg kellett öt író… itt jegyezném meg azt is, hogy sose értettem, a Halállabirintus miért olyan nagy szám, hogy tömegek gyűlnek össze, hogy láthassák a jelentkezőket besétálni egy helyre? (kifelé sétálni már ugye jóval kevésbé látják őket). Semmi értelme az egésznek. Ez maximum úgy lehetne izgi, ha odabentről élő közvetítést kapnának mindenről. Kamerák hiányában megoldható lenne akár valamilyen varázslattal, vagy valami, de így… meh.


Rendszer

A szokásos dolgok. Van öt csomag élelmünk, 20 aranyunk (minek?), és egy választható varázsital.


Kihívás

Szerintem kifejezetten könnyű lett. Vicces dolog, hogy az első Halállabirintushoz hasonlóan ez sincs túlbonyolítva, nagyon bolyongani nem fogunk. Bár van benne a szokásos „bolondlabirintus” kettő is, és a második (a függönyös) tényleg idegbeteggé tett. Itt ráadásul minden 10-ik lépés után vesztünk 1 Életerő pontot, ami nem hangzik vészesen, de a hely tele van zsákutcával, és konkrétan beletelt vagy húsz percbe, mire kikecmeregtem belőle. Az is vicces, hogy nem hemzsegnek a csapdák (jó, már az első pontnál van egy kis szívatás, ha meg akarjuk szerezni az ajándékunkat), se a kemény ellenfelek. Ellenben van egy csomó jóravaló, segítőkész illető a labirintusban, amit igazából nem nagyon tudok hova tenni. Szóval… miért? Van pár kód, de azok inkább csak segíthetnek, nem életbevágóak. Persze akad néhány, ami must have, mint a tűzelementál ellen való tekercs, illetve kellenek azok az információk, amiket Ungoth kérdez tőlünk. Az ilyen agyalós részeket amúgy elég furcsának éreztem, mint a tündék versikéjét, amire kerék a válasz (kapásból tudtam volna még kábé 20 másik megfejtést mondani, ami ugyanúgy helyes lehetne). De a másik fejtörőjüket se értettem, miért 18, és nem 24 a megoldás (339.), mint ahogy a varázsló fejtörőjét sem, miért 6, és nem 10 (153.). Ellenben a hobbit próbamester nyomozós próbáját rögtön sikerrel oldottam meg, miképpen a tündék stratégiai harcában is elsőre győzedelmeskedtem. Ezek amúgy kifejezetten jól sikerültek.


Főgonosz

Ez így, ebben a formában nem létező kategória itt, de a kijáratnál belebotlunk Carnuss fiába, aki a papa halálát kívánja megbosszulni Szukumvit bárón, illetve talán a Vér-szigeteket visszakapni sem volna utolsó neki. Az egyik cél elérése mondjuk üti a másikat, illetve az se volt világos, hogyan kaphatja meg a bajnok a szigeteket – elveszik az előző bajnoktól? (tiszta Való Világ, 1 évig lakhatsz az új lakásodban) Az ifjú Carnuss Ügyessége 12, Életereje 18, és mágikusan élezett kardja 3-at sebez (!), valamint hiperszuper vértje 1-et felfog az ütésekből, kivéve, ha a Kaméleon Pengével csapjuk meg. Szóval a csóka tele van varázscuccokkal. Ha végzünk vele, Szukumvit továbbra is nagy emberként élhet tovább, holott még mindig egy tömeggyilkosról beszélünk ugyebár.


Hangulat

Ezzel a címmel (Deathtrap Dungeon 3 – mint valami videojáték cím…) nem várhatunk sokkal többet ajtóknál és folyosóknál, és ez bizony teljesül is. Érezhetően akad benne időhúzás (vagyis fejezetpont-húzás), amikor például az egyik folyosóról való visszatérést a másik folyosóra három pontban sikerül leírni, vagy amikor megkérdezik, hogy van-e Kaméleon Kardunk, mintha nem lenne mindegy, hisz akkor is meghalunk, ha van.
Ennek ellenére van benne jó pár jó ötlet, és hozza a nosztalgia-faktort annak, aki erre éhes. A próbamesterek ügyesen lettek kitalálva, de van itt Yodaként beszélő goblin, csapdákkal teli vesszőfutás az elfekkel, ééés… egy Ungoth cameo. Igen, a csontvázúr visszatért hozzánk a Varázsló kriptája után, és újra letesztel minket (még Razaakot is megemlíti). A csontinak továbbra is nagyon menő a stílusa, bár mivel elég szemét velünk, így jobb, ha kinyírjuk a Tisztaság Gyűrűjével, miközben kezet fogunk vele. De valaki mondja meg… az a szőrős izé Ungoth mögött a trón, vagy a haja akar lenni..?




4 megjegyzés:

  1. Tudom egyéni probléma, de ha én írtam volna egy harmadik halállabirintus-folytatást, akkor az egyrészt "A Halál Seregei" eseményeit követte volna, másrészt egy új ellenlábas kitalálása helyett inkább Bartella kapitányt tettem meg volna főgonosznak, elvégre Carnuss mellett ő az akivel elszámolni valónk van, na és persze a kapitány is elég pipa lehet ránk, hogy elveszített miattunk egy jól fizető üzleti partnert...

    VálaszTörlés
  2. Nos, akkor a 2 rejtvény:

    - A tündérnél én is ezt gondoltam, hogy van kb. 15-20 másik jó válasz). Mondjuk ezt csak utólag néztem meg, mert én a taktikai játékot játszottam.

    - A másik rejtvénynél nekem viszont 5 jött ki. Heten vannak testvérek, de ha a legidősebb a nővér, akkor mindenkinek van egy nővére - ugyanaz a nővér. Ha 2 báty meghalt, akkor 7-2=5. Azt tudom egyébként elképzelni, hogy van itt egy kisebb fordítási hiba és a "legifjabb fia" lett volna jó a "legifjabb gyermeke" helyett, mert ha azt feltételezzük, hogy 7 fiútestvér van - és az egy közös nővér - akkor kijön a 6.

    Egyébként talán merész leszek, de nekem a 3 Labirintusos könyv közül messze ez volt kedvencem, sőt, nem gondoltam volna, hogy egy labirintusos művet ennyire szeretni fogok. Itt tényleg végig ébernek kellett maradni és gondolkodni kellett, de közben voltak egyedi kalandok és nekem is bejöttek az Easter eggek. Mondjuk kinyírni itt sem tudott a Csontvázúr, és valami földöntúli csoda folytán a Varázsló kriptájában is megválaszoltam minden kérdését, szóval velem ő nem jár jól :)

    VálaszTörlés
  3. A rejtvenyekkel kapcsolatban... tudom, regi iras mar, de ha esetleg valaki meg olvassa, es ratalal erre, segitseg lehet.

    - A versike a 339-dik fejezetnel:
    Nagy valoszinuseggel el van irva az eredeti, es a magyar forditasban is.
    Ha ugy szamolunk, hogy 3 * (4 + 20) a feketerigok szama, akkor az 72. Annak pedig a negyedet lelovi a versmondo, amivel kijon a 18.

    A tovabbi trukk benne az, hogy azt kerdezi hany madar marad meg, es mivel a loves utan a tobbi madar elrepul, ezert csak ez a 18 madar marad meg. Sajnalatos az az eliras, mert ugye a szoveg alapjan nem lehet felallitani a kepletet, amivel kijon a megoldas.


    - A varazslo talalos kerdese a 153-as fejezetrol:
    Sajnos ez is el van irva, de szerencsere csak a magyar forditasban. Az eredeti igy szol:
    “I am the seventh, and youngest, son of a seventh son. Each of my brother’s has a sister and two of my brothers have passed away. Now tell me, how many living
    children does my father have?"

    Vagyis a varazslo maga a hetedik, legfiatalabb fiu, azaz a lanytestver a 8-dik gyermek. Ha ket fiu meghalt, akkor 6 maradt, szoval itt legalabb az angol ugy ahogy kitalalhato.

    Matematikuskent annyit javitanek meg a feladvanyon, hogy "Minden fiveremnek van egy lanytestvere", illetve az angolon: "Each of my brothers has ONE sister".

    Enelkul a feltetel nelkul nem adott, hany lanytestvere van a varazslonak, csak hogy legalabb egy, ami meghatarozhatatlanna teszi a megoldast. :)

    VálaszTörlés
  4. LOL a Szivárvány Labirintus volt a legkönnyebb! Csak végig kell menni a szivárvány színein sorrendben oszt annyi :D az kavart be kicsit, hogy kétszer is végig kell menni, és 1 életerő pontot mindenképp vesztesz, de amúgy dedós egyszerű volt :DDD

    VálaszTörlés